Openbaar vervoer in Enschede

Bereikbaarheid per trein

Enschede (inclusief Glanerbrug) beschikt over een viertal treinstations. Vanaf Hengelo tot en met de grens zijn dit:

  • Enschede Drienerlo
  • Enschede Centraal
  • Enschede De Eschmarke
  • Glanerbrug

De intercity vanuit Schiphol en Den Haag heeft Enschede Centraal als eindstation en stopt niet op de overige Enschedese stations. De stations Enschede De Eschmarke en Glanerbrug zijn te bereiken via de Duitse lijn Enschede – Münster. Deze stoptrein van DB rijdt de gehele dag tweemaal per uur vanaf spoor 5. Het station Enschede Drienerlo ligt vlakbij de Grolsch Veste en Universiteit Twente en is bereikbaar met sprinters. Wilt u van buiten de stad naar dit station reizen, dan stapt u in Hengelo over op één van de sprinters.

Bereikbaarheid per bus

Enschede heeft busverbindingen met steden en dorpen in de omgeving. Daarbij kunt u denken aan Hengelo, Haaksbergen, Borculo, Winterswijk, Oldenzaal, Overdinkel en Denekamp. Binnen de gemeente bestaan busverbindingen met Usselo, Boekelo en Glanerbrug.

Busverbindingen binnen Enschede

Enschede heeft een uitgebreid busnetwerk dat wordt verzorgd door Connexxion (onder de naam Twents), Syntus en Arriva. In de afgelopen jaren zijn er veel busbanen gerealiseerd, die niet alleen het openbaar vervoer maar ook de hulpdiensten efficiënter door de stad leiden. Vooral op deze busbanen ligt de frequentie hoog: sommige lijnen rijden zes tot acht keer per uur, en door bundeling van lijnen is het soms mogelijk tot wel 14 keer per uur de bus te pakken.

Iedere buslijn binnen Enschede rijdt minimaal langs het Centraal Station en het busstation Van Heekplein. Sinds kort rijden er in Enschede een tweetal hybride bussen.

Download hier de lijnnetkaart van Enschede.