Parkeren in Enschede

Wanneer u met de auto naar Enschede komt, zult u waarschijnlijk meer willen weten over de parkeergelegenheid in Enschede. Op deze pagina vindt u informatie over tarieven, parkeergarages, parkeren op straat, belparkeren, P&R Zuiderval en blauwe zones.

Parkeergarages

Het centrum van Enschede telt de volgende parkeergarages:

 • Parkeergarage Van Heekplein, H.J. Van Heekplein 103 – 7511 HD Enschede
 • Parkeergarage Irene, Van Lochemstraat 91 – 7511 EG Enschede
 • Parkeergarage Stationsplein, Stationsplein 6 – 7511 JD Enschede
 • Parkeergarage Hermandad, Nijverheidstraat 30 – 7511 JM Enschede
 • Parkeergarage Q-Park Enschede (Zuidmolen), Van Loenshof 62 – 7511 JH Enschede

Tarieven in de parkeergarages

In de meeste parkeergarages wordt een tarief gehanteerd van € 2,70 per uur. Er wordt in blokken van € 0,50 afgerekend. Een uitzondering is Q-Park Enschede, waar u goedkoop kunt parkeren voor slechts € 1,00 per half uur (€ 2,00 per uur). Betalen kan in alle parkeergarages met bankbiljetten, munten, pin en creditcard.

Meer gedetailleerde informatie over de parkeergarages inclusief openingstijden en de maximale inrijhoogte vindt u op de website van de Gemeente Enschede. De meeste parkeergarages bieden diverse betaalmogelijkheden.

Elektronische wegwijzers

Bij het binnenrijden van de binnenstad van Enschede ziet u elektronische wegwijzers. Die tonen de weg naar de verschillende parkeerlocaties. U ziet ook het aantal beschikbare (vrije) parkeerplaatsen per garage.

Parkeren op straat

In het centrum van Enschede geldt dat op straat betaald moet worden om te mogen parkeren. Dit geldt met name voor het binnensingelgebied. Bekijk ook een kaart van de parkeerzones in Enschede.

Het betaald parkeren geldt op:

 • Maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 19.00 uur
 • Koopavonden tot 21.00 uur
 • Onderstaande koopzondagen en feestdagen van 12.00 tot 19.00 uur. In 2017 zijn dat: 8 januari, 29 januari, 5 februari, 26 februari, 5 maart, 26 maart, 2 april, 14 april, 17 april, 27 april, 30 april, 5 mei, 7 mei, 25 mei, 28 mei, 5 juni, 25 juni, 2 juli, 30 juli, 6 augustus, 27 augustus, 3 september, 24 september, 1 oktober, 29 oktober, 5 november, 26 november, 3 december, 10 december, 17 december, 24 december, 26 december, 31 december

Tarieven op straat

Het parkeren op straat in Enschede kost € 2,80 per uur. Dit kan worden betaald met muntgeld, telefonisch of bij enkele parkeerautomaten met name rond het centrum van Enschede ook met uw pinpas. Houd er rekening mee dat op sommige parkeerplaatsen een maximale parkeerduur geldt van 30 minuten of 2 uur.

Betaald parkeren betalen met uw smartphone

Enschede was één van de eerste steden in Nederland waar ook mobiel betaald kan worden, dit wil zeggen door middel van een telefoontje, sms’je of het gebruik van een app op uw smartphone. Enschede is bovendien één van de weinige steden in Nederland waar u geen sticker of kaart hoeft te gebruiken om dit kenbaar te maken. Bij een controle wordt op basis van uw kenteken gecontroleerd of voor de parkeeractie betaald wordt. Met dit systeem kunt u parkeren zonder muntgeld of chipknip op zak en is het bovendien niet langer nodig een parkeerbewijs in uw auto achter te laten.

Belparkeren is mogelijk bij verschillende aanbieders. Bij de meeste aanbieders is het niet noodzakelijk een smartphone te bezitten.

Belparkeren is uitsluitend geschikt voor parkeren op straat. De meeste aanbieders zenden hun gebruikers maandelijks een factuur, wat belparkeren ook voor zakelijk gebruik interessant maakt. Lees meer over Parkeer en Bel.

P&R Zuiderval

Komt u van buiten de stad en wilt u graag goedkoop parkeren? Dan is het interessant om te parkeren op het P&R-terrein aan de Zuiderval. Wanneer u de stad binnenrijdt vanaf de A35 (afslag Enschede, Enschede-Zuid), bevindt dit terrein zich direct na de brandweer aan uw rechterzijde. Parkeren bij P+R Zuiderval is eenvoudig en voordelig. De kosten voor het parkeren bedragen slechts € 2,50 per keer. Met uw parkeerkaart kunt u met maximaal vijf personen de bus nemen naar het centrum van Enschede. Natuurlijk is uw parkeerkaart ook geldig voor de terugreis.

De bus vertrekt iedere 10 minuten en de busreis naar het centrum duurt circa vijf minuten. Al na iets meer dan één uur is P&R Zuiderval verreweg de meest voordelige optie!

 • Adres P+R Zuiderval: Spaansland 20, Enschede

Laadpunten elektrische auto’s

Op diverse plekken in Enschede kunt u niet alleen uw auto parkeren, maar bovendien uw elektrische auto opladen. De adressen zijn:

 • Roomweg 176
 • Molenstraat 74
 • Stationsplein 33
 • Nijverheidsstraat 30
 • Oldenzaalsestraat 4
 • Haaksbergerstraat 258
 • Gasfabriekstraat 25

Parkeervergunningen

Enschede kent diverse soorten parkeervergunningen, waaronder: bewonersvergunning, bezoekersvergunning, verhuisvergunning, krasvergunning, passe-partout, bedrijfsvergunning en een bezoekersvergunning voor bedrijven. Vergunningen kunnen online worden aangevraagd. Lees alles over parkeervergunningen op de website van de Gemeente Enschede.

Parkeerabonnementen

Enschede kent bovendien parkeerabonnementen. Dit zijn kaarten die gebruikt kunnen worden om in en uit te rijden bij parkeergarages en slagboomterreinen. Abonnementhouders worden alleen toegelaten tot deze garages en parkeerterreinen indien er plek is volgens de signalering. Voor de aanvraag dient een afspraak te worden gemaakt bij de Gemeente. Lees meer over parkeerabonnementen.