Het Hogeland

Het Hogeland is een buurt in Enschede die is onderverdeeld in een tweetal wijken: allereerst Hogeland Noord (het gedeelte van de wijk tussen de Hogelandsingel en de Boulevard 1945) en het Hogeland Zuid (het gedeelte buiten de Singel). Deze zuidelijke wijk is het deel dat meestal bedoeld wordt wanneer men spreekt over het Hogeland, en tevens de wijk waarover deze pagina geschreven is. Dat de buurt is opgedeeld in twee wijken mag de indruk geven dat het Hogeland erg groot is, maar het tegendeel is waar. Het betreft hier een wijk die kleiner is dan gemiddeld.

Hogeland Noord en Hogeland Zuid behoren bovendien tot verschillende stadsdelen. Waar Hogeland Noord onder het binnensingelgebied en daarmee tot het Stadsdeel Centrum behoort, valt Hogeland zuid onder Stadsdeel Oost.

Geschiedenis van Hogeland Zuid

De wijk Hogeland Zuid is gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw als woonwijk voor de lagere middenklasse. De bebouwing bestaat voor het grootste deel uit erkerwoningen, waarvan vele vandaag de dag nog beschikken over de originele glas-in-lood-ramen. In de jaren 70 heeft een kleine uitbreiding van de wijk plaatsgevonden aan de zuidrand van de stad. Er zijn toen vier flats en een aantal eengezinswoningen gebouwd.

De wijk Hogeland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door bombardementen. Veel van deze bombardementen werden uitgevoerd door geallieerden die dachten al boven Duitsland te vliegen.

Scholen in Hogeland Zuid

Alfonsusschool
Pastoor Geertmanstraat 10
7535 BZ Enschede
website

Daarnaast zijn een aantal scholen gevestigd in de buurt Varvik-Diekman. Veel kinderen uit Hogeland Noord die niet naar de Alfonsusschool gaan, bezoeken daar OBS Willem Wilmink of CBS Drakensteyn:

OBS Willem Wilmink
H. Smeltweg 44
7541 XL ENSCHEDE
053 – 431 95 98
website

CBS Drakensteyn Coenstraat
Coenstraat 9
7541 BP Enschede
053-431 00 05
website

Speeltuinen in Hogeland

De dichtstbijzijnde speeltuinen zijn Speeltuin Varvik (Hendrik Smeltweg; buurt Varvik-Diekaman) en Speeltuin ’t Hoogeland (Molukkenstraat; buurt Hogeland-Noord, overzijde Hogelandsingel).

Parken nabij de wijk Hogeland

Vanuit de wijk Hogeland loop je zo het Enschedese buitengebied in. Ook enkele parken zijn binnen handbereik. Het Wooldrikspark is gelegen tussen de wijk Hogeland Zuid en de wijk ’t Wooldrik. Het Blijdensteinpark is gelegen aan de overzijde van de singel op de hoek Hogelandsingel/Boulevard 1945. In het Wooldrikspark is bovendien een kinderboerderij gevestigd.

Links voor buurtbewoners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*