Abraham Ledeboerpark

Type: stadspark en landgoed
Oppervlakte: 16 ha (plus 46 ha landgoed)
Opening: 1956
Beheer: Gemeente Enschede
Bezienswaardigheden: o.a. dierenweiden, Lammerinkswönner, bijenstal, mammoetboom, heemtuin
Ingangen: Hengelosestraat, Van Heeksbleeklaan

Ontstaan

Het park is genoemd naar de Enschedese textielfabrikant Abraham Ledeboer (1903-1944), die is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Neuengamme. Van 1880 tot 1956 stond in het centrale deel van het park een villa van de familie Ledeboer. Na de afbraak van de villa is de grond geschonken aan de Gemeente Enschede.

Aanleg en toegangspoort

Het Abraham Ledeboerpark is aangelegd in 1880 door Dirk Wattez, wie ook het Volkspark ontwierp. Het Abraham Ledeboerpark is bekend vanwege zijn toegangspoort aan de Hengelosestraat. De poort stamt net als het park uit het jaar 1880. Op de beide zuilen staat een adelaar. Het Ledeboerpark en landgoed ‘t Wageler doen zeer natuurlijk aan. U vindt in dit park geen strak aangelegde rijen bomen en veel paden zijn smal en onverhard. Elementen die al vanaf ca. 1880 in het park aanwezig zijn, zijn het koetshuis, de vijvers, de mammoetboom en de rododendrons, diverse boompartijen en natuurlijk de toegangspoort.

Landgoed “Het Wageler”

Het Abraham Ledeboerpark is het centrale deel van het park, bestaande uit 16 ha grondgebied van het oorspronkelijke landgoed “Het Wageler”. Dit landgoed (46 ha) omarmt vandaag de dag het park en is te herkennen aan een kleinschalige afwisseling van akkers, graslanden, houtwallen, bosjes, boerderijen, beken en ruigten. Dit fraaie ’kampenlandschap’ is karakteristiek Twents land op nog geen kilometer van hartje stad Enschede. Het park en het landgoed gezamenlijk staan garant voor een prachtige wandeling door de Twentse natuur.

Lammerinkswönner

Wanneer u de hoofdroute in het park circa tweehonderd meter volgt en daarna rechtsaf slaat, vindt u het Lammerinkswönner. Dit is een “lös hoes”, een boerderij waar van oorsprong de bewoners en de dieren in één ruimte leefden. Het Lammerinkswönner is vandaag de dag in gebruik als natuureducatief bezoekerscentrum.

Het bezoekerscentrum is op werkdagen geopend van 08:00 tot 16:00. Op zaterdag is het gesloten, en gedurende de zomermaanden is het Lammerinkswönner op zondagen geopend van 08:00 tot 17:00. De toegang is gratis.

Bezienswaardigheden

Mammoetboom in het Ledeboerpark te Enschede

Het park biedt voor elk wat wils. Niet alleen kunt u hier terecht voor een flinke wandeling door authentiek Twents landschap, ook biedt het park vele dierenweiden en een eendenvijver, een recreatieveld, een heemtuin en vele speelgelegenheden voor kinderen.

Bijzonder noemenswaardig is de mammoetboom in het centrale deel van het park. Deze boom is hier geplant door de familie Ledeboer met zaad dat zij hadden meegenomen uit Californië. De omtrek van de boom is meer dan 7 meter, en is meer dan 30 meter hoog. De boom is aangeplant omstreeks 1890 en is daarmee ruim 120 jaar oud.

In het oude Koetshuis vindt u vandaag de dag een bijenstal. Hier vindt u niet alleen een tiental bijenvolken die van achter glas kunnen worden bekeken, maar ook een educatieve ruimte. De gewonnen honing wordt hier ook te koop aangeboden. Het Koetshuis is geopend van 1 mei tot en met 30 oktober op zondag van 13:00 tot 16:00. Meer informatie vindt u op de website: www.bijenintwente.nl.

Activiteiten

  • Op een zondag in september vindt in het Ledeboerpark de Twentse Landdag plaats.
  • Vanaf de eerste Adventszondag wordt er traditioneel midwinterhoorn geblazen in het Ledeboerpark. Dit gebeurt bij de oude put van bezoekerscentrum Lammerinkswönner.

Mindervaliden

Het Abraham Ledeboerpark en landgoed Het Wageler zijn niet erg toegankelijk voor mindervaliden. Veel paden zijn smal en onverhard en veel van de wandelroutes bevatten kleine bruggetjes.

Externe links