Blijdensteinpark

Grootte: 5,5 hectare
Locatie: Boulevard 1945, Enschede
Openingstijden: 24 uur per dag
Honden: dienen aangelijnd te zijn
Beheer: Gemeente Enschede

Korte omschrijving

Het Blijdensteinpark is het enige park in Enschede waar een grote straat doorheen loopt. De Boulevard 1945 loopt dwars door het park. Het gedeelte aan de zuidzijde van de Boulevard 1945 wordt voornamelijk gebruikt als speelgelegenheid voor kinderen.

Historie

In 1855 werd door het echtpaar H.G. Blijdenstein-Ebeling een witte villa gebouwd aan de Helweg, later de Gronausestraat. Hun dochter Johanna Ida Beltman-Blijdenstein was de laatste bewoner van deze villa. De oude Hessenweg liep dwars door het terrein en ook de nieuwe Boulevard 1945 was dwars door het gebied gepland.

Het terrein werd in 1958 door de laatste bewoonster van de villa geschonken aan de Gemeente Enschede. Daardoor kon de Boulevard 1945 worden doorgetrokken. De villa werd beschikbaar gesteld aan de Stichting Textielgeschiedenis. Het textielmuseum in dit pand werd in 1962 geopend. Inmiddels is de villa in gebruik als expositieruimte en staat het bekend onder de naam Villa de Bank.

Kunstwerken

In het park zijn een aantal kunstwerken gesitueerd:

  • Excalibur Pretending, twee windobjecten van in elkaar draaiende vierkanten van kunstenaar Alwie Oude Aarninkhof. Dit kunstwerk is gesitueerd aan de Boulevard 1945.
  • Indiëmonument, een bronzen beeld van een bescherming zoekend persoon. De maker van dit kunstwerk is Hans Petrie.
  • Evoluzione del cerchio, een cirkelvormig plastiek van Carmelo Cappello.
  • Eight and a half minutes to see, een piramidevormig gebouwtje van Karin Bosch.

Villa de Bank

De expositieruimte is geopend op dinsdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:00. Adresgegevens:

Espoortstraat 182
7511 CM Enschede, Nederland
053 – 431 55 15
website

Ijssalon “De Singel”

Vlakbij het park, aan de Hogelandsingel, bevindt zich Ijssalon “De Singel”. Deze ijssalon is in de volksmond ook wel bekend als “De Pinguin”. Op warme dagen vindt u in het park veel Enschedeërs die van een ijsje genieten.