Florapark

Bezoekadres: Laaressingel, Enschede
Openingstijden: het park is 24 uur per dag opengesteld
Bijzonderheden: honden dienen aangelijnd te zijn
Beheer: Gemeente Enschede
Sinds: Einde 19e eeuw

Historie

Verscholen achter struikgewas en omringd door hoge bomen staat op een heuveltje een wit gebouwtje; de Apenhof. Eind negentiende eeuw kwam hier elke zondagavond de fabrikantensociëteit “De Aapclub” bijeen. In die tijd – en tot lang daarna – was dit gedeelte van Enschede zeer schaars bebouwd. De wijken de Laares en het Ribbelt bestonden nog niet en hier en daar lagen wat kleine boerderijen. Lange tijd ging het gerucht dat het spookte bij de Apenhof. In hoeverre de fabrikantensociëteit heeft bijgedragen aan dat gerucht, weten we niet.

Oorspronkelijk stond rondom het gebouwtje een hoge heg en lag er rond het gebouw een tuin. In de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft de Gemeente Enschede deze tuin bij het Florapark getrokken en werd het gebouw echt onderdeel van het park.

In de jaren 60 en 70 heeft de Apenhof en het onderhoud ervan voor problemen gezorgd. Er is zelfs overwogen het karakteristieke gebouw te slopen. In 1979 is het bijna een ruïne geworden. De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker heeft zich hard gemaakt voor het behoud van het gebouw en vandaag de dag staat het er nog steeds.

In 1980 werd het gebouw gekraakt door een tweetal studenten van de AKI. Zij knapten het gebouwtje op. Inmiddels heeft de Gemeente Enschede de Apenhof aangemerkt als atelierruimte en ook op dit moment is er een kunstenaar gevestigd.

Het park is recent opgeknapt.