G.J. Van Heekpark

Type: stadspark
Oppervlakte: 14 ha
Opening: 1918
Beheer: Commissie van Beheer
Voorzieningen: dierenweiden, korfbalvelden, jeu de boulesaccommodatie, theehuis, villa
Ingangen: Hengelosestraat, Roessinghsbleekweg, Minister de Savornin Lohmanlaan, Walhofstraat, Boddenkampsingel

G.J. Van Heekpark te Enschede

G.J. Van Heekpark

Tegen het einde van zijn leven besloot de Enschedese textielfabrikant Gerrit Jan van Heek een park te schenken aan de bevolking van Enschede. Op 18 januari 1918 werd aan de gemeenteraad de schenkingsbrief aangeboden. Op 26 februari van dat jaar werd het aanbod aanvaard.

Architect van het park is Pieter Wattez. Hij is de zoon van Dirk Wattez, ontwerper van het Volkspark. Het beheer van het park is door de gemeenteraad toevertrouwd aan een Commissie van Beheer. Sinds 1995 heeft het park de status van Rijksmonument. Kenmerken van het park zijn het ovale veld, de zichtlijn vanaf de Roessinghsbleekweg over de naald naar het stadhuis en de zichtlijn vanaf de Boddenkampsingel over het ovale veld, over het theehuis naar de R.K. kerk aan de Deurningerstraat. Het park onderscheidt zich met een heldere opbouw, waarin ruimtelijke en functionele aspecten harmonieus op elkaar zijn afgesteld. In het “formele” deel ligt het accent op sport en spel en zien we veel geometrische vormen. Het “romantische” deel van het park heeft een vrijer karakter en een grilliger lijnenspel.

Voorpleinen zijn gesitueerd langs de Hengelosestraat, Boddenkampsingel en Roessinghsbleekweg. Deze fungeren als ontmoetingsplekken, en de laatstgenoemde bovendien als parkeerplaats voor bezoekers.

Van Lochemsbleekpark

Het G.J. Van Heekpark bestaat in feite uit een tweetal parken: het G.J. Van Heekpark en het Van Lochemsbleekpark. Het laatstgenoemde park betreft het voormalig landgoed van de familie Roessingh en is in 1917 aan de familie Van Heek verkocht. Op 31 oktober 1929 werd ook dit park aan de gemeente Enschede geschonken. Sinds de jaren 80 is de scheiding tussen beide parken opgeheven.

Het oorspronkelijke G.J. Van Heekpark meet 11 ha. Het Van Lochemsbleekpark is 4 ha groot.

Schenkerij Wattez

In de villa aan de Roessinghsbleekweg vindt u Schenkerij Wattez, waar cliënten en begeleiders van Avelijn u graag koffie, thee of frisdrank voorzetten. Ook serveren zij zelfgemaakt gebak en broodjes. De naam van de schenkerij is vanzelfsprekend ontleend aan landschapsarchitect Pieter Wattez. Voor meer informatie bezoekt u de website: www.schenkerijwattez.nl.

Mindervaliden

Zowel Schenkerij Wattez als het gehele G.J. Van Heekpark zijn zeer rolstoelvriendelijk ingericht.