De drie parken op Roombeek

In de nieuwe wijk Roombeek zijn drie parken gesitueerd, namelijk de drie “bleken”. De bleken liggen in het verlengde van elkaar centraal in de wijk. Daardoor ontstaat een oase van rust en ruimte in de wijk. Vanaf het centrum richting de rand van de stad, oftewel van zuid naar noord, heten de bleken Lasonderbleek, Stroinksbleek en Lonnekerbleek. Iedere bleek heeft een eigen karakter.

Lasonderbleek

De Lasonderbleek is de meest zuidelijke bleek van de drie. In deze bleek staat “herdenken” centraal. Op de plek van de vuurwerkopslag S.E. Fireworks is het monument ‘Het verdwenen huis tussen hemel en aarde‘ van kunstenares Balta te vinden. Een deel van de oorspronkelijke fundamenten van het bedrijf zijn terug te vinden in het park. De Lasonderbleek wordt omsloten door de Lonnekerspoorlaan, de Tollensstraat en de Roomweg. Aan de Roomweg, in het noorden van de bleek, vindt u een grote parkeerplaats die door veel bezoekers van de wijk wordt gebruikt.

Stroinksbleek

Het middelste park is de Stroinksbleek. Deze is gesitueerd tussen de Roomweg in het zuiden, de Stroinksbleekweg en de Lonnekerspoorlaan langs het park, en de Hulsmaatstraat in het noorden. De Stroinksbleek is het culturele park. U vindt hier Het Rozendaal met museum Twentse Welle en de beide fabrieksgebouwen Tetem en Tetem II. Zowel Rozendaal als de gebouwen van Tetem herinneren aan het textielverleden van Enschede. Het park is zo ingericht dat het kan worden gebruikt als vrije ruimte voor culturele activiteiten en performances. Het water in deze bleek is onderdeel van de Roombeek. Brengt u een bezoekje aan de Stroinksbleek, bekijk dan ook de prachtige fabrieksmuur langs de Stroinksbleekweg. Nieuwbouw en de restanten uit het textielverleden zijn hier op indrukwekkende wijze met elkaar verweven. Wat eten of drinken kunt u in museumrestaurant Het Rozendaal.

Lonnekerbleek

De meest noordelijke bleek is de Lonnekerbleek. Dit park is het laatst aangelegd en heeft als thema “sport en spel”. Met de meer robuuste en natuurlijke uitstraling sluit de bleek goed aan op het buitengebied van Enschede. Het landschap is speels door diverse niveauverschillen. De Lonnekerspoorlaan (die overigens genoemd is naar een spoor dat hier daadwerkelijk ooit heeft gelopen) houdt hier op als busbaan, maar loopt naadloos over in het park. In de bleek vindt u speelplekken voor kinderen en een Johan Cruyff Court voor de voetballiefhebbers. De oude boerderij centraal in de bleek is omgetoverd tot lunchroom “Het Vrijdag”. Deze boerderij is overigens bijna 150 jaar oud en heeft jaren verscholen gelegen tussen de veel nieuwere bebouwing. Het was een grote verrassing toen de boerderij bij de herinrichting van het gebied plots tevoorschijn kwam.