Volkspark

Type: stadsparkVolkspark
Oppervlakte: 15 ha
Opening: 1872
Beheer: Commissie van Beheer over het Volkspark
Voorzieningen: o.a. oorlogsmonument, speeltuin, restaurant
Ingangen: Parkweg, Stadsmatenstraat, Parkstraat, Tweede Emmastraat, Volksparksingel

Het Volkspark is een stadspark dat bestaat sinds 1874 en is gesitueerd op het voormalig landgoed Goolkate van textielbaron Hendrik Jan van Heek. Het grootste deel van het park is ingericht door Dirk Wattez (1833-1906) in de Engelse landschapsstijl. Het Volksparkgebouw is gebouwd in 1873 door Jacobus Moll en huisvest nu restaurant De Jaargetijden. De fontein in de grote vijver spuit 23 meter hoog.

Oorlogsmonument

Oorlogsmonument Volkspark EnschedeIn het Volkspark staat een beeldengroep gemaakt door kunstenaar Mari Andriessen. Dit is het Oorlogsmonument van de stad Enschede. De beelden stellen een gijzelaar, drie jonge mensen in een concentratiekamp, verzetsstrijders, twee mannen en een vrouw, een soldaat, vrouw met dood kind en een joodse vrouw met kind voor. Het monument is 2 meter hoog, 10 meter breed en 10 meter diep.

De tekst bij het monument luidt:
De bevolking van Enschede eert in de nagedachtenis harer medeburgers die in de oorlog 1940-1945 het leven lieten.

Ieder jaar op 4 mei vindt de plechtigheid van de Nationale Dodenherdenking plaats in het Volkspark. Bij deze beeldengroep worden dan de slachtoffers van de oorlog 1940-1945 herdacht.

Kermis

Tweemaal per jaar vindt in het Volkspark een kermis plaats: met Pasen en in de herfstvakantie. Met de opbrengsten van deze kermis worden het park en het gebouw onderhouden.

Kunst in het Volkspark

Jaarlijks wordt in het Volkspark het evenement Kunst in het Volkspark gehouden. Maximaal 150 kunstenaars uit Nederland en Duitsland exposeren die dag hun werk. Bezoekers betalen geen entree. Jaarlijks wordt ook de Kunst in het Volksparkprijs uitgereikt. Een deskundige jury bepaalt welke deelnemer in aanmerking komt voor een geldbedrag van € 1.500. Wilt u meer weten over Kunst in het Volkspark, bezoek dan de website: www.kunstinhetvolkspark.nl.