Parkeren in Enschede

Wanneer u Enschede bezoekt met uw auto, zult u waarschijnlijk meer willen weten over parkeergelegenheid in Enschede. Op deze pagina vindt u alles over parkeren in Enschede, waaronder informatie over tarieven, parkeergarages, parkeren op straat, P&R Zuiderval en blauwe zones.

Parkeertarieven

Enschede hanteert een aantal verschillende tarieven voor het parkeren van uw auto. Het parkeren op straat kost in Enschede € 3,00 per uur (tarief 2019). Let op: op sommige plekken, waaronder het Stationsplein, geldt een maximale parkeerduur van 30 minuten. 

In parkeergarages wordt een tarief gehanteerd van € 2,90 per uur met een maximum dagtarief dat per garage een beetje verschilt. Daarover leest u meer bij “Parkeergarages”. 

Goedkoop parkeren? Dan kiest u voor P&R Zuiderval of parkeert u buiten de zones voor betaald parkeren. Let op: op sommige plekken geldt een blauwe zone. 

Parkeergarages

Het centrum van Enschede telt de volgende parkeergarages:

 • Parkeergarage Van Heekplein, H.J. Van Heekplein 103 – 7511 HD Enschede
 • Parkeergarage Irene, Van Lochemstraat 91 – 7511 EG Enschede
 • Parkeergarage Stationsplein, Stationsplein 6 – 7511 JD Enschede
 • Parkeergarage Hermandad, Nijverheidstraat 30 – 7511 JM Enschede
 • Parkeergarage Q-Park Enschede (Zuidmolen), Zuidmolenstraat 1 – 7511 JH Enschede
 • Parkeergarage Mooienhof, Mooienhof – 7513 Enschede

Parkeertarieven in parkeergarages

Parkeren in de parkeergarages kost € 2,90 per uur (tarief 2019). Er wordt echter afgerekend in blokken van € 0,50. In de parkeergarage Zuidmolen wordt gerekend met blokken van 15 minuten of een gedeelte hiervan. De dagtarieven zijn als volgt:

 • Parkeergarage H. J. Van Heekplein: € 14,50 per dag
 • Parkeergarage Irene: € 14,50 per dag
 • Parkeergarage Stationsplein: € 14,50 per dag
 • Parkeergarage Mooienhof: € 7,50 per dag
 • Parkeergarage Hermandad: € 7,50 per dag
 • Parkeergarage Q-Park Zuidmolen: € 12,50 per dag

Openingstijden parkeergarages

De meeste parkeergarages in Enschede zijn 24 uur per dag geopend. Een uitzondering hierop is de parkeergarage Hermandad. Deze is geopend op zaterdag en zondag van 07:00 tot 22:00 uur.

Elektronische wegwijzers

Bij het binnenrijden van de binnenstad van Enschede ziet u elektronische wegwijzers. Die tonen de weg naar de verschillende parkeerlocaties. U ziet ook het aantal beschikbare (vrije) parkeerplaatsen per garage.

Meer informatie

Meer gedetailleerde informatie over de parkeergarages inclusief openingstijden en de maximale inrijhoogte vindt u op de website van de Gemeente Enschede. De meeste parkeergarages bieden diverse betaalmogelijkheden (waaronder muntgeld, briefgeld en pin).

Parkeren op straat

In het centrum van Enschede geldt dat op straat betaald moet worden om te mogen parkeren. Dit geldt met name voor het binnensingelgebied. Bekijk ook een kaart van de parkeerzones in Enschede.

Het betaald parkeren geldt op:

 • Maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 19.00 uur
 • Koopavonden tot 21.00 uur
 • Koopzondagen en feestdagen van 12.00 tot 19.00 uur, met uitzondering van nieuwjaarsdag, 1e paasdag, 1e pinksterdag, 1e kerstdag).

In 2017 zijn dat: 8 januari, 29 januari, 5 februari, 26 februari, 5 maart, 26 maart, 2 april, 14 april, 17 april, 27 april, 30 april, 5 mei, 7 mei, 25 mei, 28 mei, 5 juni, 25 juni, 2 juli, 30 juli, 6 augustus, 27 augustus, 3 september, 24 september, 1 oktober, 29 oktober, 5 november, 26 november, 3 december, 10 december, 17 december, 24 december, 26 december, 31 december

Parkeerterreinen

Behalve binnen de parkeerzones op straat gelden deze tijden en tarieven ook op de volgende parkeerterreinen:

 • Boulevard-terrein (Boulevard-noord en Boulevard-zuid)
 • Bothofterrein (Polaroid)
 • Wenninkgaarde/Molenstraat
 • Wilhelminaterrein
 • Veenterrein (Veenstraat)

Buiten de genoemde tijdstippen is het parkeren niet alleen op straat, maar ook op deze parkeerterreinen gratis. 

Parkeertarieven op straat

Op straat betaalt u € 3,00 per uur (tarief 2019). U kunt bij de parkeerautomaten betalen met muntgeld, met uw telefoon en bij sommige parkeerautomaten rondom het centrum bovendien met pin. De automaten geven geen wisselgeld en u koopt voor het parkeren een kaartje. Maakt u gebruik van parkeren via uw mobiele telefoon, dan wordt dit geregistreerd op kenteken.

Maximale parkeerduur op straat

Houd er rekening mee dat op sommige parkeerplaatsen een maximale parkeerduur geldt van 30 minuten of 2 uur.

Blauwe zones

Enschede geldt een tweetal blauwe zones, waar u met uw parkeerschijf maximaal twee uur gratis kunt parkeren. Dit zijn:

 • Brouwerijstraat/Roomweg (Roombeek): 90 parkeerplaatsen rondom het winkelcentrum, maandag t/m zaterdag tussen 09:00 en 18:00.
 • Meubelboulevard/Schuttersveld: Alle parkeerplaatsen, alle dagen tussen 09:00 en 18:00.

U herkent de blauwe zone duidelijk aan de zoneborden en de blauw omlijnde parkeervakken. Parkeervakken zonder blauwe omlijning zonder P-tegel vallen buiten de blauwe zone. Met uw parkeerschijf geeft u uw aankomsttijd aan. U heeft hierna twee uur gratis parkeren.

P&R Zuiderval

Komt u van buiten de stad en wilt u graag goedkoop parkeren? Dan is het interessant om te parkeren op het P&R-terrein aan de Zuiderval. Wanneer u de stad binnenrijdt vanaf de A35 (afslag Enschede, Enschede-Zuid), bevindt dit terrein zich direct na de brandweer aan uw rechterzijde. Parkeren bij P+R Zuiderval is eenvoudig en voordelig.

 • Adres P+R Zuiderval: Spaansland 20, Enschede

Tarief parkeren en bus P&R Zuiderval

De kosten voor het parkeren bedragen slechts € 3,00 per keer. Met uw parkeerkaart kunt u met maximaal vijf personen de bus nemen naar het centrum van Enschede. Natuurlijk is uw parkeerkaart ook geldig voor de terugreis.

De bus vertrekt iedere 10 minuten en de busreis naar het centrum duurt circa vijf minuten. Op zaterdagen en Duitse feestdagen worden extra pendelbussen ingezet. Al na iets meer dan één uur is P&R Zuiderval verreweg de meest voordelige optie!

Parkeer en bel

Enschede was één van de eerste steden in Nederland waar ook mobiel betaald kan worden, dit wil zeggen door middel van een telefoontje, sms’je of het gebruik van een app op uw smartphone.

In Enschede hoeft u dit niet kenbaar te maken met een sticker. Bij een controle wordt op basis van uw kenteken gecontroleerd of voor de parkeeractie betaald wordt. Met dit systeem kunt u parkeren zonder muntgeld of chipknip op zak en is het bovendien niet langer nodig een parkeerbewijs in uw auto achter te laten.

Belparkeren is mogelijk bij verschillende providers. Bij de meeste aanbieders is het niet noodzakelijk een smartphone te bezitten.

Belparkeren kan uitsluitend worden gebruikt voor parkeren op straat. De meeste aanbieders zenden hun gebruikers maandelijks een factuur, wat belparkeren ook voor zakelijk gebruik interessant maakt. Lees meer over Parkeer en Bel.

Laadpunten elektrische auto’s

Op Oplaadpalen.nl vindt u een actueel overzicht van alle laadpunten voor elektrische auto’s in Enschede. Nabij het centrum van Enschede vindt u bijvoorbeeld laadpalen op de volgende locaties: 

 • Molenstraat 74
 • Stationsplein 33
 • Nijverheidstraat 30
 • Kortenaerstraat 71
 • Schuttersveld 15

Natuurlijk zijn er ook op andere veelbezochte locaties oplaadpalen te vinden. Bijvoorbeeld op Roombeek (Roomweg), op het Business & Science Park, op de campus van de Universiteit Twente en aan de Zuiderval (P&R).

Parkeervoorziening gehandicapten

Met een Gehandicaptenparkeerkaart mag u gratis parkeren op alle straatparkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt. Let op: dit geldt niet voor de parkeergarages. 

Met de Gehandicaptenparkeerkaart kunt u ook terecht op de speciaal gereserveerde straatparkeerplaatsen. Deze zijn vaak extra breed of zijn dichtbij de autovrije binnenstad gesitueerd. Deze vindt u op talrijke plekken nabij de Enschedese binnenstad.

Parkeervergunningen

Parkeervergunningen worden gebruikt voor het parkeren op straat binnen de parkeerzones. U betaalt dan per jaar een bedrag in plaats van per keer.

Enschede kent diverse soorten parkeervergunningen, waaronder: bewonersvergunning, bezoekersvergunning, verhuisvergunning, krasvergunning, passe-partout, bedrijfsvergunning en een bezoekersvergunning voor bedrijven. Vergunningen kunnen online worden aangevraagd. Lees alles over parkeervergunningen op de website van de Gemeente Enschede.

Parkeerabonnementen

Enschede kent bovendien parkeerabonnementen. Dit zijn kaarten die gebruikt kunnen worden om in en uit te rijden bij parkeergarages en slagboomterreinen.

Abonnementhouders worden alleen toegelaten tot deze garages en parkeerterreinen indien er plek is volgens de signalering. Voor de aanvraag dient een afspraak te worden gemaakt bij de Gemeente. Lees meer over parkeerabonnementen.