HBO-opleidingen in Enschede

Voor HBO-studenten heeft Enschede veel te bieden. Op het Saxion kunnen studenten terecht voor een breed scala aan opleiding. Getalenteerde muzikale of kunstzinnige studenten kunnen terecht bij één van de twee ArtEZ-scholen: het conservatorium of de kunstacademie.

Saxion

De hoofdlocatie van het Saxion is een in het oog springend pand op de hoek van de M.H. Tromplaan 28 met de Parkweg, nabij het centraal station van Enschede. Op deze stadscampus genaamd “Ko Wierenga” wordt het grootste deel van de HBO-opleidingen aangeboden. De tweede grote locatie van het Saxion is de locatie “Epy Drost” aan de Van Galenstraat 19, waar de Academie Creatieve Technologie is gevestigd. Tot slot heeft Saxion een derde kleinere locatie aan de Kortenaerstraat 71, en maakt de school gebruik van een tweetal tijdelijke locaties in de vorm van het ITC (Hengelosestraat 99, tweede verdieping) en Ten Hag (Boulevard 1945 20, eerste verdieping).

De stadscampus aan de M.H. Tromplaan is voorzien van vele faciliteiten. Zo vind je in het pand onder andere een ABN Amro, uitzendbureau Randstad, een Ondernemerspunt, een reproruimte, een restaurant en een theater. Noemenswaardig is ook Fablab, een ontmoetingsplek voor ondernemers, studenten, kunstenaars en particulieren waar creatieve ideeën of concepten in samenwerking met elkaar tastbaar worden gemaakt.

Omdat het Saxion een enorme hoeveelheid HBO-opleidingen aanbiedt, noemen wij op deze website alleen de voltijd bacheloropleidingen die worden aangeboden in Enschede. Wil je meer weten over een duale- of deeltijdopleiding, of ben je op zoek naar een cursus of avondopleiding, bekijk dan zelf de Studiekiezer.

ArtEZ Academie voor Art & Design

De ArtEZ Academie voor Art & Design was jarenlang gevestigd op de campus van de Universiteit Twente. Sinds kort is de kunstacademie echter verhuisd naar Tetem II in Roombeek, het cultureel centrum van Enschede. In de volksmond wordt deze kunstacademie ook wel AKI genoemd, wat de oude benaming van de school is. De HBO-opleidingen die de academie aanbiedt zijn:

Bij de Enschedese opleiding Fine Art ligt de nadruk op kunst, experiment en (internationale) interactie. De opleiding wordt ook aangeboden op de ArtEZ-locaties in Arnhem en Zwolle, maar heeft daar een ander karakter.

ArtEZ Conservatorium

Het ArtEZ Conservatorium is gevestigd in de binnenstad van Enschede, onder één dak met het Muziekcentrum en in de nabijheid van het Nationaal Muziekkwartier. Hoewel het conservatorium zelf alle faciliteiten in huis heeft, wordt er ook gebruik gemaakt van de studio’s van Poppodium Atak. Studenten van de opleidingen Jazz & Pop en de Popacademie treden regelmatig op bij de diverse Enschedese podia. De volgende bachelor-opleidingen worden aangeboden:

Dit zijn allen HBO bacheloropleidingen. Daarnaast wordt een masteropleiding aangeboden: Muziek, en kunnen er op het ArtEZ Conservatorium ook vooropleidingen worden gevolgd.