Enschede in het kort

Enschede is met ca. 158.000 inwoners de grootste stad van Overijssel en de elfde stad van Nederland. De stad is in omvang vergelijkbaar met Nijmegen, Apeldoorn en Haarlem. Enschede ligt in de streek Twente en is de grootste stad van het gebied.

Historie

De stad is al oud en ontstond in de vroege Middeleeuwen. Al uit het jaar 1119 stamt de naam ‘An die Schede’ (Anneschethe), wat “aan de grens” betekent. Gezien de ligging van de stad, vlakbij de Nederlands-Duitse grens, is deze naam nog altijd betekenisvol. De stadsrechten van Enschede werden in 1325 door de Utrechtse bisschop Jan van Diest bevestigd. De stad werd omringd met een ovale dubbele grachtengordel, die al eeuwen niet meer bestaat, maar wel terug te vinden is op de plattegrond van de stad. Op de plek van de vroegere grachten bevinden zich namelijk nu de Stadsgravenstraat, Walstraat en Haverstraatpassage (binnenste ring) en de Noorderhagen, Zuiderhagen, De Heurne en Kalanderstraat (buitenste ring).

Enschede is lange tijd erg klein gebleven. Pas in de achttiende eeuw kwam de textielindustrie op gang. Enschede werd het belangrijkste centrum van de textielproductie van Nederland en de stad groeide gestaag. De Stadsbrand van 1862 zorgde ervoor dat de stad vrijwel volledig afbrandde. Vrijwel alle historische gebouwen zijn hierbij verloren gegaan, maar de brand zorgde er wel voor dat de groei van de stad in een stroomversnelling kwam. Helaas zijn bij deze stadsbrand vrijwel alle historische gebouwen verloren gegaan. Textielfamilies als Van Heek, Jannink, Blijdenstein en Menko drukten een stempel op de stad, zelfs nog tot vandaag de dag.

Tweede Wereldoorlog

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog telde de Joodse gemeenschap in Enschede circa 1500 leden. 700 van hen hebben de oorlog niet overleefd. Dat meer dan de helft van de Joodse inwoners de oorlog heeft overleefd, is te danken aan de invloedrijke Joodse industrieel Menko. Hij wist de verplichte registratie van Joden tegen te houden. Tijdens de oorlog werd de stad meerdere malen getroffen door bombardementen. In totaal is Enschede 61 keer gebombardeerd. Vooral de vliegbasis die door Duitsers verder werd uitgebreid, was voor de geallieerden een doelwit. Door de ligging vlakbij de grens hebben zij bovendien de stad meerdere malen aangezien voor een Duitse stad. Door de bombardementen kwamen in totaal 356 mensen om het leven. In totaal verloor Enschede door de oorlog 1200 inwoners.

Vuurwerkramp

Op 13 mei 2000 werd Enschede wereldnieuws door de Vuurwerkramp. Bij de ramp vatte een vuurwerkopslag vlam, waarop een tweetal grote explosies plaatsvond. Door de ramp vielen 23 doden en bijna duizend gewonden. De wijk Roombeek werd volledig verwoest. Inmiddels, 13 jaar later, is de heropbouw van de wijk vrijwel voltooid. In de heropbouw heeft het herdenken van de ramp een duidelijke plek gekregen: het monument “Het verdwenen huis tussen hemel en aarde” kreeg een plek in het herdenkingspark Lasonderbleek, waarbij ook delen van de fundamenten van SE Fireworks onderdeel zijn geworden van het monument.Enschede, (stad van) nu

Vandaag de dag is Enschede een middelgrote stad met voorzieningen voor alle doelgroepen. Zowel de zorg als het onderwijsaanbod zijn zeer compleet. De binnenstad biedt een gevarieerd winkelaanbod, met een goede balans tussen grote ketens en plaatselijke winkeliers. Ook de horeca- en uitgaansgelegenheden in de stad zijn alom aanwezig en zeer divers. Vele sporten kunnen in Enschede worden beoefend. Het buitengebied en de vele parken zijn zeer bereikbaar, wat ook sporten in de open lucht of een recreatieve wandeling voor iedereen mogelijk maakt.

Ook cultuurliefhebbers zijn in Enschede aan het goede adres. De stad kent vele festivals en evementen als GOGBOT en de Culturele Zondagen. Het Muziekkwartier biedt onderdak aan onder andere de Schouwburg, het Muziekcentrum en Poppodium Atak. FC Twente is de laatste jaren zeer succesvol in het landelijke (en zelfs Europese) voetbal. Grote trekpleister voor toeristen is de wijk Roombeek, die door de Vuurwerkramp geheel verwoest is en nu het centrum is van kunst, cultuur en architectuur.

Dit alles maakt Enschede tot een aantrekkelijke woonplaats voor alle bevolkingslagen en een interessante bestemming voor een korte vakantie, middagje shoppen of een avondje uit.