Lijst van boeken over Enschede

Enschede algemeen

Honderdvijfenzeventig jaar straatnamen in Enschede, gevat in beschrijvingen, anekdotes en foto’s

Het boek betreft de periode 1809-1984 en is uitgegeven in 1984. Samenstelling: J. van Ooyik. Uitgever: Uitgeverij van de Berg, Enschede. Een prachtig naslagwerk waarin naast alle straten (ten tijde van 1984) op alfabetische volgorde, ook informatie wordt gegeven over onder andere de bestrating, het verkeer en zelfs de verlichting van de straten in Enschede.

De 053 leukste plekken van Enschede

Een moderne stadsgids samengesteld en geschreven door Robin Pater. Meer dan 3000 mensen uit Enschede en verre omstreken stemden op hun favoriete plekken van Enschede. Dit resulteerde in een boek met 53 unieke, mooie, bekende, geheime of gezellige plekken in Enschede. Het boek is uitgegeven in 2012 door Uitgeverij de Walvisch.

Enschede Backstage

Modern boekje, samengesteld en uitgegeven door Axis Media-ontwerpers. Het boekje brengt het bijzondere van Enschede, oftewel “de backstage”, in kaart. Een bijzonder leuk boekje met o.a. de meest bijzondere winkels, restaurants, markten, parken, kunst en cultuur van Enschede. Aangevuld met portretten, het Twents Volkslied en een klein Twents woordenboek.

Enschede 1884-1934, van grensuitbreiding tot annexatie

Auteur: T. Wiegman, uitgegeven in 1994 door Europese Bibliotheek, Zaltbommel. Een prachtig boek over de historie van Enschede specifiek in het tijdsvlak 1884-1934. Over onder andere de herbouw na de grote stadsbrand van 1862, de komst van de telefoon in Enschede en natuurlijk het textielverleden van de stad. Afsluitend de samenvoeging van de gemeentes Enschede en Lonneker in 1934, zestig jaar voor uitgave van het boek.

Portret van Enschede

Een boek van Adriaan Buter uit 1975. Het boek is uitgegeven door de Twents-Gelderse Uitgeverij. Anders dan de naam doet vermoeden, betreft dit geen fotoboek. Over de ontwikkeling van de stad Enschede.

Fotoboeken over Enschede

Oud-Enschede in 175 foto’s

Uitgegeven in 2003, ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de Openbare Bibliotheek Enschede. De foto’s zijn een keuze uit de verzameling van Jan van Ooyik. De selectie van de foto’s en tekst is gedaan door Thea H. Evers-Evers en het boek is uitgegeven door de Openbare Bibliotheek Enschede.

Enschede verleden tijd

Auteur: T. Wiegman. Uitgegeven in 1982 door uitgeverij Elmar B.V te Rijswijk. De auteur selecteerde voor dit boek uit de circa 4000 foto’s die ten tijde van de samenstelling aanwezig waren in het stadsarchief, in totaal circa 100 beelden. Het fotoboek tracht een goed beeld te geven van Enschede tot de Tweede Wereldoorlog. Het boek vangt aan met enkele tekeningen van de stadsbrand uit 1862.

Enschede in oude ansichten

Serie boekjes in een liggend formaat met ansichten van de oude stad Enschede. De boekjes werden samengesteld door Dick Taat en uitgegeven door de Europese Bibliotheek, Zaltbommel. De boekjes stammen uit de jaren 60-70-80 van de vorige eeuw. Bij iedere ansicht een toelichting van de auteur. Globaal wordt in de boekjes de periode van circa 1880 tot 1930 belicht.

Beelden uit het verleden van Enschede

Een ander fotoboek van de hand van Dick Taat, dit keer uit 1993 en uitgegeven door Uitgeverij en Drukkerij Van de Berg in Enschede. Van de eerste vermelding van “Anneschethe” in 1119 en de oudste kaarten van de stad, tot bekende plekken in de stad: Kruispunt de Graaff, de Langestraat, de Heurne, de Oude Markt, de Zuiderhagen, het Stadhuis en het station.

De Enschedese wijken

Het Twekkelerveld en omgeving in de 19e en 20e eeuw

Samenstelling: Jenni van Ulzen. Uitgave in eigen beheer, copyright Stichting Wijkraad Twekkelerveld.
Een prachtig en zeer volledig boek over de wijk Twekkelerveld. Aan bod komen onder andere: de komst van de Technische Hogeschool Twente, wijkcentrum De Sloep, Twekkelerveld tijdens de Tweede Wereldoorlog, de aanleg van het kanaal en de haven en de scholen in de wijk Twekkelerveld. Het boek is tot stand gekomen met medewerking van het gemeentearchief en dagblad Tubantia.

De Vuurwerkramp van Enschede

Nog geen boeken toegevoegd.

Religieuze gebouwen in Enschede

1933-2008: Vijfenzeventig jaar Jacobuskerk in Enschede

Een uitgave van het Kerkbestuur ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Jacobuskerk. Samenstelling en fotografie: Stefan Kuks.