Hogeland-Zuid

Het Hogeland is een buurt in Enschede die is onderverdeeld in een tweetal wijken: allereerst Hogeland Noord (het gedeelte van de wijk tussen de Hogelandsingel en de Boulevard 1945) en het Hogeland Zuid (het gedeelte buiten de Singel). Opvallend is dat de wijk ook verdeeld is over twee stadsdelen: Hogeland Noord valt binnen Enschede Centrum terwijl het Hogeland buiten de singel valt onder stadsdeel Enschede Oost.

Dat de buurt is opgedeeld in twee wijken mag de indruk geven dat het Hogeland erg groot is, maar het tegendeel is waar. Het betreft hier een wijk die kleiner is dan gemiddeld.

Geschiedenis van Hogeland Zuid

De wijk Hogeland Zuid is gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw als woonwijk voor de lagere middenklasse. De bebouwing bestaat voor het grootste deel uit erkerwoningen, waarvan vele vandaag de dag nog beschikken over de originele glas-in-lood-ramen. In de jaren 70 heeft een kleine uitbreiding van de wijk plaatsgevonden aan de zuidrand van de stad. Er zijn toen vier flats en een aantal eengezinswoningen gebouwd.

De wijk Hogeland werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door bombardementen. Veel van deze bombardementen werden uitgevoerd door geallieerden die dachten al boven Duitsland te vliegen.

Speeltuinen in Hogeland

De dichtstbijzijnde speeltuinen zijn Speeltuin Varvik (Hendrik Smeltweg; buurt Varvik-Diekman) en Speeltuin ‘t Hoogeland (Molukkenstraat; buurt Hogeland-Noord, overzijde Hogelandsingel).

Parken nabij de wijk Hogeland

Vanuit de wijk Hogeland loop je zo het Enschedese buitengebied in. Ook enkele parken zijn binnen handbereik. Het Wooldrikspark is gelegen tussen de wijk Hogeland Zuid en de wijk ‘t Wooldrik. Het Blijdensteinpark is gelegen aan de overzijde van de singel op de hoek Hogelandsingel/Boulevard 1945. In het Wooldrikspark is bovendien een kinderboerderij gevestigd.

Links voor buurtbewoners

1 Reactie op “Hogeland-Zuid
  1. Linda Tukkers schreef:

    Wilt u de volgende informatie op uw website aanpassen.

    CBS Drakensteyn Coenstraat
    heet al zeker een jaar of twee CBS De Kiem

    http://www.dekiemvco.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*