Boekelo

Algemene informatie

Oppervlakte: 1,66 km²
Aantal inwoners (01-01-2010): 2.306 (ca. 1389 inw/km²)

Boekelo is een dorp ten westen van Enschede. Dit voornamelijk agrarische dorp werd vooral bekend door de zoutwinning door de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie, die sinds 1918 ten zuiden van het dorp plaatsvond. Het destijds populaire Bad Boekelo had daardoor ook een zoutwaterbad. Na de komst van het Twentekanaal is de fabriek, inmiddels AkzoNobel geheten, verhuisd naar Hengelo.

Vandaag de dag is Boekelo vooral bekend vanwege de Military Boekelo. Dit paardensportevenement is in veertig jaar uitgegroeid van een wedstrijd door de bossen van de lokale manege tot wat het nu is: een grootse internationale wedstrijd voor de wereldtop. De military is een meerdaagse eventing-wedstrijd waarbij naast een dressuurproef en een springparcours ook de cross-country moet worden afgelegd. De cross-country wordt jaarlijks op de zaterdag gereden en bestaat uit een lang parcours door het Twentse landschap, waarbij “natuurlijke” hindernissen genomen moeten worden. De wedstrijd trekt jaarlijks meer dan 65.000 bezoekers, waarvan het grootste deel op zaterdag.

Het dorp en de natuur trekken veel toeristen en recreanten. Zij fietsen in de bosrijke natuur rondom het dorp, bezoeken de historische spoorlijn van Boekelo naar Haaksbergen (en Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen) of bezoeken de Grolsch bierbrouwerij of Bad Boekelo.

Winkels

In Boekelo zijn een aantal winkels gevestigd, die voorzien in de basisbehoeftes van de inwoners van het dorp. Daarbij moet worden gedacht aan een supermarkt, een fietsenwinkel, een bakker, een slagerij, een bloemenwinkel en een slijterij. Iedere vrijdagochtend vindt in Boekelo de markt plaats.

Stadsdeel West

Het dorp Boekelo valt onder het Stadsdeel West. Voor contactinformatie van de Gemeente Enschede, wijkagenten en wijkraden verwijzen wij u graag naar de algemene informatiepagina over Stadsdeel West.

Links voor buurtbewoners en bezoekers

Scholen

OBS Molenbeek Boekelo
Boekelerschoolpad 1
7548 AH  Boekelo
053 – 428 15 43
website

Marcellinusschool
Saffierstraat 30
7548 CD Boekelo
website

Elders op Twenschede.nl

Op dit moment zijn er geen andere pagina’s op deze website over Boekelo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*