Twekkelo

Algemene informatie

Aantal inwoners (2008): 240

Twekkelo is een buurtschap in de gemeente Enschede, gelegen tussen Enschede en Hengelo. In het verleden was Twekkelo een grote Twentse marke, die bestond uit de Gerinkhoek, de Beldershoek, de Wullenhoek, het Rougoor, de Mensinkhoek, het Twekkeler Veld en het Grote Veld. De eerste vermelding van Twekkelo, toen nog Tuegloe, stamt uit net na het jaar 900. De marke Twekkelo werd in 1867 definitief opgeheven. Tot 1934 viel Twekkelo onder de gemeente Lonneker, die in dat jaar bij Enschede werd gevoegd.

De kern van de buurtschap Twekkelo wordt gevormd door een drietal essen: de Twekkeler Es, de Lutje Es en de Groote Es. Deze essen liggen dicht bij elkaar. Rondom de essen liggen boerenerven. Vandaag de dag wordt het gebied begrensd door het Twentekanaal en industriegebieden van Enschede en Hengelo in het noorden, en door de Marssteden en de A35 in het zuiden. In de buurtschap staan veel boorhuisjes die gebruikt worden voor zoutwinning door AkzoNobel.

Waarschijnlijk het bekendste landgoed in Twekkelo is Het Stroot. Het landgoed, met daarop onder andere een landhuis, koetshuis, koetsierswoning en boerderij, was jarenlang het bezit van textielfamilie Van Heek. Het landgoed ligt aan de Strootsweg en is herkenbaar aan een markante toegangspoort uit de zeventiende eeuw. Het Stroot is niet het enige landgoed dat Twekkelo rijk is. Andere landgoederen zijn bijvoorbeeld Den Haimer, Het Mensink, Het Overbeek, Het Gerink en De Horste.

Johanneskerk

In de buurtschap staat een klein kerkje: de Johanneskerk. Dit kerkje staat aan de Twekkelerweg en is gebouwd in 1950 door de Armenstaat Twekkelo, een organisatie die opkwam voor de armen en minvermogenden woonachtig in Twekkelo. Sinds 1998 is het mogelijk in de kerk een burgerlijk huwelijk te laten voltrekken.

Scholen in Twekkelo

Twekkelo kent de Twekkelerschool, in 1726 opgericht door de Goedsheren van de Marcke Twickelo. Een eeuw na oprichting is een nieuwe school gebouwd op deze plaats, en in 1920 weer. Het gebouw uit 1920 staat er nu nog steeds, maar is sinds 1934 niet meer in gebruik als school. De Vereniging Behoud Twekkelo probeert het karakteristieke gebouw, dat eigendom is van de Gemeente Enschede, te behouden en een plaatselijke functie te geven met een relatie met plattelandsvernieuwing.

Voor basisonderwijs wijken de kinderen uit Twekkelo veelal uit naar het nabijgelegen dorp Boekelo.

Stiewelpaden

In de loop der jaren is Twekkelo toegankelijk gemaakt voor mensen die de rust en het coulissenlandschap van Twekkelo willen ontdekken. De Stiewelpaden lopen dwars door en langs plaatsen waar je anders niet komt. Dwars over het erf van de boer, over smalle bruggetjes, langs sloten en beken en hier en daar zelfs bij het vee door de wei. Stiewel betekent laars in het Twents, en een paar waterdichte laarzen zijn vooral in het natte seizoen zeker aan te bevelen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Vereniging Behoud Twekkelo.

Paasvuur

Al jaren organiseert de Buurtkring Twekkelo op Eerste Paasdag een paasvuur. Traditioneel wordt dit paasvuur door kinderen aangestoken met fakkels die aldaar voor een klein bedrag te koop zijn. Het paasvuur vindt plaats op de es aan de Twekkelerweg.

Stadsdeel West

De buurtschap Twekkelo valt onder het Stadsdeel West. Voor contactinformatie van de Gemeente Enschede, wijkagenten en wijkraden verwijzen wij u graag naar de algemene informatiepagina over Stadsdeel West.

Links voor buurtbewoners en bezoekers

Elders op Twenschede.nl

Op dit moment op Twenschede geen andere pagina’s over Twekkelo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*