Usselo

Algemene informatie

Aantal inwoners: 280

Usselo is een klein dorp gelegen tussen Boekelo en Enschede. Het dorp heeft een Nederlands-hervormde kerk, een begraafplaats en een basisschool. Het is een zogenaamd kransesdorp, wat wil zeggen dat de boerderijen in een grote krans rondom de es liggen. In het geval van Usselo is dit vanzelfsprekend de vanuit historisch en landschappelijk oogpunt waardevolle Usseler es.

Deze es heeft een totale oppervlakte van circa 200 hectare. Sinds de jaren 90 wordt de es van oost naar west doorsneden door de A35 en sinds 1999 wordt de es bedreigd door stedelijke en industriële ontwikkeling van de gemeente Enschede. Inwoners van Usselo en dorpen in de omgeving strijden sindsdien voor het behoud van de es.

Usselo heeft een molen, de Wissinks Möl. Deze staat langs de Haaksbergerstraat vlakbij het dorp. Deze open standerdmolen werd gebouwd in het jaar 1802 en kent een rijke geschiedenis. In 1921 werd de molen aangekocht door Jan Bernard van Heek, wie de molen liet overbrengen naar het Buurser Zand waar hij een openluchtmuseum wilde realiseren. Dit openluchtmuseum is er echter nooit gekomen en in de jaren 50 raakte de molen in slechte staat, mede door vandalisme. De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten stond op het punt de molen te slopen, toen de Edwina van Heekstichting zich garant heeft gesteld voor de herstelkosten van de molen. In 1957 en 1965 werd de molen gerestaureerd, waarmee de toekomst van de molen werd veiliggesteld en de molen in 1970 op de lijst van Rijksmonumenten is komen te staan. In 1972 echter sloeg de molen op hol tijdens een hevige storm. Hij dreigde vlam te vatten door de hoge wrijving, wat voorkomen kon worden door de Haaksbergse brandweer. Daarna echter is de molen afgebroken en in losse onderdelen opgeslagen. In 1981 werd de molen teruggeplaatst in Usselo, op de nog aanwezige oorspronkelijke fundamenten.

De molen is nog in gebruik. Groepen worden op afspraak door de molenaar ontvangen. In de molenwinkel naast de molen is meel voor brood en pannenkoeken te koop. Tegenwoordig is de molen eigenaar van Stichting Wissink’s Molen.

Stadsdeel West

Usselo valt onder het Stadsdeel West. Voor contactinformatie van de Gemeente Enschede, wijkagenten en wijkraden verwijzen wij u graag naar de algemene informatiepagina over Stadsdeel West.

Links voor buurtbewoners en bezoekers

Scholen

OBS Molenbeek Usselo
Lammerinkweg 10
7546 RD  Enschede
053 – 428 16 08
website

Elders op Twenschede.nl

Op dit moment is dit de enige pagina over Usselo op Twenschede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*