Stroinkslanden

Algemene informatie

Oppervlakte: 2,26 km²
Aantal inwoners (01-01-2007): ca 10.933 (ca. 4838 inw/km²)

Stroinkslanden is de meest oostelijk gelegen wijk van de drie zuidwijken van Enschede. De wijk wordt in het noorden begrensd door de A35 en in het westen door de Buurserstraat. Vanuit zowel de oostelijke rand van de wijk als in het zuiden grenst de wijk aan het buitengebied van Enschede. Via de Knalhutteweg bent u vanuit de wijk in een kwestie van minuten in Duitsland.

De wijk is in drie fasen gebouwd: het eerste deel in de jaren 70 van de vorige eeuw, het tweede deel in de jaren 80 en het laatste deel in de jaren 90. Dat verklaart de grote verscheidenheid aan woningtypes die in de wijk te vinden zijn. Het oudste deel van de wijk is gelegen ten zuiden van de Broekheurne Ring. Daarna is gebouwd tussen de Broekheune Ring en de Vlierstraat. Het nieuwste deel ligt ten noorden van de Vlierstraat, tegen de A35.

De naam van het wijk is ontleend aan de boerderij genaamd Het Stroink. Vele voorzieningen in de wijk, waaronder een basisschool, het winkelcentrum, de fotoclub en het buurthuis, dragen ook deze naam. Erve ‘t Stroink bestaat nog steeds. Op het erf is middeleeuwse winkel Dragonheart gevestigd. Naast een winkel is Dragonheart ook een trouwlocatie en op woensdagmiddag organiseert Dragonheart uilenshows. Daarnaast is op Erve ‘t Stroink ook de Vaandrig Leppink Groep gevestigd. Deze scoutingvereniging heeft meer dan 100 leden, voornamelijk uit de wijk.

Winkelcentrum

Het winkelcentrum van de wijk Stroinkslanden is gelegen aan de Veldhoflanden, nabij de rotonde Knalhutteweg/Broekheurne Ring en dus centraal in de wijk. Het winkelcentrum voorziet vooral in basisbehoeften. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen inwoners van de wijk goed terecht bij Winkelcentrum Zuid in de wijk Wesselerbrink. Deze wijk en het winkelcentrum zijn gepositioneerd langs dezelfde doorgaande weg als Stroinkslanden, namelijk de Broekheurne Ring. In winkelcentrum Het Stroink zijn onder andere de volgende winkels gevestigd:

  • Blokker
  • Primera
  • Albert Heijn
  • Etos
  • Kruidvat
  • Primera
  • Ter Stal
  • Daarnaast: een slager, bakker, delicatessenzaak, dierenwinkel, kapper, schoenmaker en een bloemist. Buiten het winkelcentrum bevindt zich de vaste standplaats van een visboer.

Stadsdeel Zuid

De wijk Stroinkslanden valt onder het Stadsdeel Zuid. Voor contactinformatie van de Gemeente Enschede, wijkagenten en wijkraden verwijzen wij u graag naar de algemene informatiepagina over Stadsdeel Zuid.

Links voor buurtbewoners

Scholen

Openbare Dalton Basisschool Het Stroink
Het Stroink 66
7542 GT  ENSCHEDE
053 – 476 65 81
website

OBS Het Vastert
Vastertlanden 167
7542 LR  ENSCHEDE
053 – 478 38 18
website

CBS Drakensteyn Vastertlanden
Vastertlanden 169
7542 LR Enschede
053 – 476 46 61
website

Godfried Bomansschool
Veldhoflanden 92
7542 LX Enschede
website

De Regenboog
Het Stroink 60
7542 GT Enschede
website

Speeltuinen

In de wijk Stroinkslanden zijn geen speeltuinen gevestigd. Wel heeft de wijk het Smileyveld, een ontmoetingsplek en speelplek voor en door bewoners van de wijk. Het Smileyveld is gelegen tussen de Knalhutteweg, Het Stroink en de Hanenberglanden.

Bezienswaardigheden

Op dit moment geen bezienswaardigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*